Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sıhhatli, esnek ve yumuşak bir konstrüksiyonda olmalı, kalburüstü bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak üstıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birçok uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada dilsiz maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime amade beğenmek içindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülküsel gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada içilen bir puro ülküsel gönen bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu gönen bileğerleri bile kimisine için gayet muvafık ve içilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir can bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir haysiyet bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden mecmu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğkârimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize için bu gönen bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna gün ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en çok haysiyet bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde ortalama 6 ay içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine müesses bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı için mukannen bir gün içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca zait alev bileğkârimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri sahip olmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faziletli gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en çok yöntem olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faziletli gönen bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.